Logistieke optimalisatie van bioreststromen

Door middel van een inventarisatie van huidige aanbieders en verwerkers van biomassa brachten we diverse bioreststromen in kaart. Na evaluatie van deze reststromen, onder meer in functie van logistieke optimalisatie, werken we vervolgens minstens één pilootproject uit dat we in de praktijk gaan toepassen.

Business cases rond logistieke optimalisatie en meerwaardecreatie van bioreststromen.

Case 1: Melkwei

Melkwei is een restproduct van de kaasmakerij. Het is de vloeistof die bij de bereiding van de kaas overblijft na het stremmen van de melk. Melkwei bevat nog heel wat stoffen, onder andere proteïnen, lactose en eiwitten, die als grondstof kunnen worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen. Voor heel wat 'producenten' van melkwei is dit nu echter nog een restproduct waarmee ze niets kunnen aanvangen en dat ze op de een of andere manier moeten kwijtraken.

Onder meer de makers van matten (het basisproduct voor de mattentaarten) in de regio van Geraardsbergen zijn op zoek naar een oplossing om hun melkwei op een correcte manier af te voeren. De POM Oost-Vlaanderen grijpt deze problematiek aan om enerzijds de melkwei als restproduct te valoriseren en op die manier een toegevoegde waarde te geven, en anderzijds een optimaal logistiek model op te zetten voor de inzameling en ophaling van deze melkwei. De logistieke uitdaging van het project ligt in het zoeken naar een praktische en economisch haalbare oplossing om meerdere kleinere volumes van een bederfbaar, vloeibaar restproduct te verzamelen en te transporteren naar een verwerker.

Case 2: Bermmaaisel

Grasmaaisel van bermen langs onze wegen (water-, auto- en spoor-) maar ook van gemeentelijke parken en van natuurgebieden vormt een aanzienlijk volume biologisch 'afval'. Uit onderzoek blijkt dat deze biomassa heel wat opportuniteiten biedt om te worden aangewend in de bio-gebaseerde economie. Maar er blijkt eveneens dat er nog behoorlijk wat uitdagingen moeten overwonnen worden om deze reststromen op een kwaliteitsvolle manier te kunnen aanleveren aan de verwerkers ervan. Een efficiënt logistiek model speelt hier een cruciale rol. De POM Oost-Vlaanderen legt de link met diverse initiatieven in verband met de valorisatie en ophaling van bermmaaisel en doet onderzoek naar een optimaal logistiek concept waarbij de verschillende randvoorwaarden voor het realiseren ervan in kaart worden gebracht. Hierbij aansluitend wil de POM Oost-Vlaanderen ook in de praktijk nagaan hoe de binnenvaart op een volwaardige en innovatieve manier in het logistieke model kan worden opgenomen.

 


Contactgegevens

Danny Vanrijkel

POM Oost-Vlaanderen
Seminariestraat 2
9000 Gent, België

Tel: +32 (0)9 267 86 48
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.grenzelozelogistiek.be

Met de steun van:

Agentschap Ondernemen

Vlaanderen in Actie

kaart