Slimme clustering met het oog op ruimte- en kostenbesparing

POM Antwerpen heeft  zijn ‘Ideeënboek Kwalitatieve Logistieke Bedrijventerreinen’ voorgesteld, alsook diverse studies die de slimme uitvoering van een aantal belangrijke  ruimtelijke logistieke projecten ingrijpend faciliteren.

De druk op de beschikbare ruimte neemt toe. De ontwikkeling van bedrijventerreinen roept steeds meer weerstand op, zeker wanneer men er logistieke activiteiten beoogt. Wie logistiek op duurzame wijze wil verankeren, moet oog hebben voor kwalitatieve bedrijventerreinen waar de lasten voor mens en milieu maximaal worden teruggedrongen.

Op 24 maart organiseerde POM Antwerpen een evenement waar enerzijds het ‘Ideeënboek Kwalitatieve Logistieke Bedrijventerreinen’ werd voorgesteld en anderzijds diverse studies die de slimme uitvoering van een aantal belangrijke  ruimtelijke logistieke projecten ingrijpend faciliteren. De publicaties kunnen aangevraagd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ideeënboek Kwalitatieve Logistieke Bedrijventerreinen

In deze publicatie worden best practices aangehaald inzake de inrichting en het beheer van logistieke bedrijventerreinen. Er is onder meer aandacht besteed aan ontsluiting, buffering, meerlagig bouwen en parkbeheer. Het ideeënboek tracht op die manier een referentiekader of leidraad te bieden bij het streven naar kwaliteit op logistieke bedrijventerreinen. Doelpubliek zijn projectontwikkelaars, intercommunales, lokale besturen en alle anderen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Showcase Slimme Logistiek

Het concept van de ‘showcase slimme logistiek’ wil bedrijven aanmoedigen om verregaand infrastructuur en diensten te delen. Specifiek voor een gespecialiseerd bedrijventerrein in de agro-industrie worden te delen infrastructuur en diensten benoemd, wordt de economische haalbaarheid getoetst en wordt het geheel ruimtelijk vertaald naar een uniek ‘shared service center’.

Technology mapping

Samen met het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en Dinalog verkende en stimuleerde POM Antwerpen het innovatiepotentieel van de logistieke sector.

Omdat Vlaamse bedrijven steeds efficiënter en duurzamer willen werken, zetten zij innovatie hoog op de agenda. Zo blijkt althans uit het rapport ‘Technologymapping’ van het VIL. Maar wat is nodig om het innovatievermogen van de sector naar een nog hoger niveau te tillen? Een eenvoudig reglementair kader, financiële stimuli, toegang tot expertise en het wegwerken van knelpuntberoepen blijken volgens het rapport aangewezen.

Deze vaststellingen zag Dinalog bevestigd in een toetsing bij Nederlandse bedrijven en organiseerde daarom kennissessies over douane, ICT, duurzame logistiek, HR en Imago.

Hybride luchtschepen

Is het luchtschip geschikt als nieuwe transportmodus voor projectcargo en goederentransport? POM Antwerpen onderzocht de haalbaarheid door de economische rendabiliteit te toetsen op twee concrete goederenstromen. Het eindrapport, dat ingaat op de technische, juridische en economische randvoorwaarden, wijst uit dat het hybride luchtschip voor specifieke goederenstromen op termijn een haalbaar, rendabel en duurzaam alternatief is. Er moet wel nog een weg afgelegd worden inzake technische ontwikkelingen, onder meer wat betreft het laadvermogen, en ook het reglementair kader en het maatschappelijk draagvlak zijn belangrijke aandachtspunten.

Alle publicaties kunnen aangevraagd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 


Contactgegevens

Danny Vanrijkel

POM Oost-Vlaanderen
Seminariestraat 2
9000 Gent, België

Tel: +32 (0)9 267 86 48
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.grenzelozelogistiek.be

Met de steun van:

Agentschap Ondernemen

Vlaanderen in Actie

kaart